Rese-Konsulterna är Skandinaviens ledande grossist för gruppresor. Vi producerar resor för buss- och gruppresearrangörer, resebyråer och företag – bokar hotell, transporter och övriga arrangemang.

 

Budapest

Budapest - Källa: Ungerska Turistbyrån

Budapest, metropolen med sina två miljoner invånare, är Ungerns hjärta. Det är en förtrollande stad med magnifika byggnader och vackra omgivningar. Varifrån man än betraktar staden – från berg eller kullar, från broar eller kyrktorn är den alltid annorlunda, men ändå lika bländande vacker. Det är lätt att förstå varför Ungerns huvudstad står på UNESCOS:s världsarvslista.

Budapest är en storstad i omvandling. Få länder har som Ungern varit frihetsberövat under så stor del av sin historia. I modern tid har landet egentligen endast varit självständigt mellan 1848 och 1945. Mellan 1541 och 1848 styrdes landet av turkar och habsburgare och efter 1945 av Sovjet. 1989 kunde Sovjet inte längre hålla stånd utan friheten segrade och blev ett faktum. Under 1990-talet omvandlades landet ekonomiskt, från planekonomi till marknadsekonomi, med medföljande problem som inflationskaos, hög arbetslöshet och social ojämlikhet. Arbetet går snabbt framåt och för besökare idag skiljer sig inte Budapest så mycket från andra europeiska metropoler. Under andra världskrigets slutskede förstördes nästan halva Budapest i striderna mellan Tyskland och Sovjet. Staden är nu en blandning av gammalt och återuppbyggt, men i de centrala delarna är inte skillnaden mellan ”gammalt och nytt” lika påtaglig som i t.ex. Warszawa.

Buda och Pest var från början två städer och först 1873 slogs de samman och fick namnet Budapest. Budasidan är kullig med ganska höga berg medan Pestsidan är helt platt.

På Budasidan ligger Gellérthöjden med fästningen Citadella och Frihetsmonumentet. Härifrån har man en fantastisk utsikt över staden. Hela den gamla stadsdelen Buda finns med på UNESCO:s världsarvslista. I Buda återfinns det f.d. kungliga slottet, men också många andra vackra och intressanta byggnader t.ex. Mattiaskyrkan och Fiskarbastionen.

Affärscentrum ligger på Pestsidan. Breda avenyer sträcker sig genom den stora och livliga staden. Váci Utca är huvudshoppingstråket, en lång gågata mellan saluhallen och torget Vörösmarty Tér. Europas största saluhall, en attraktion i sig, bjuder oss besökare på en mängd spännande smaker och dofter. Här kan man lätt spendera några timmar och uppleva mat och dryck från landets alla hörn.

Andrássy út, som är Budapests motsvarighet till Champs Elysees, har sin avslutning vid Hjältarnas plats, vid stadsparken som innehåller ett zoo, ett nöjesfält, Vajdahunyadborgen och Széchenyibadet.

Gellértbadet är det i särklass mest kända av Budapests alla badhus. Den gamla Art Noveau-byggnaden inrymmer även ett lyxhotell. Széchenyibadet tillhör en av de största turist attraktionerna när det gäller termalbad. Båda badhusen har öppet för allmänheten och ett besök är ett av alla ”måsten”. Flera av badhusen byggdes redan under den turkiska tiden. De många hälsobaden kommer av att det väller fram vatten ur inte mindre än 123 varmvattenkällor i Budapest.

Budapest har ett rikt och varierat nöjesliv och man kan bl.a. välja mellan två operor, 47 teatrar och 16 konserthallar. Ett flertal kända kompositörer kommer från Ungern; Liszt, Kálmán och Bartók. För en billig slant kan man ta en båttur på Donau och samtidigt njuta av god mat och kanske ett glas ungersk sekt. Budapest erbjuder ett levande nattliv med ett brett utbud.

Att äta och dricka i Budapest är billigt och restaurang- och kaféliv är populärt bland ungrarna. Passa på och besök en av de många ”Zigenarrestaurangerna”, som är speciella för just Budapest. Café New York är en klassiker. Här träffades från mitten av 1800-talet fram till 1930-talet den ungerska kultureliten bestående av redaktörer, författare och dramatiker. Café New York är idag restaurerat och mycket omtyckt.

Budapest erbjuder allt man kan önska sig av en storstadsresa; historia, massor av kultur och sevärdheter, intressant mat och goda inhemska viner, storstadspuls och shopping. Alltihop kryddat med lite exotisk atmosfär och ångande badhus!

Förslag på utflykter under vistelsen i Budapest:

Stadsrundtur, båttur och ”gulasch-party”

Vi gör en stadsrundtur med lokalguide och ser bl.a. Parlamentet, Gellértberget, Hjälteplatsen och Fiskarbastionen. På eftermiddagen tar vi en båttur på Donau runt Margaretaön. Kvällens middag blir ett ”gulaschparty”. Här upplever vi ungersk festglädje med zigenarmusik, aprikossnaps, olika sorters vin och förstås mustig gulasch. Dessutom folklore underhållning av hög klass med dans och sång.

Pusztan (ca175 km)

Pusztaslätten täcker en ganska stor del av Ungerns yta. Slätten var från början fruktbar betes- och odlingsmark. På den turkiska tiden fördrevs bebyggarna och byar och gårdar skövlades. Jorden utarmades och under århundraden var pusztan ödemark med flockar av hästar, får och nötkreatur, som drevs omkring av olika herdefolk.

Kecskemét är huvudort i regionen, har ca 100.000 invånare och är känt som centrum för den ungerska fruktodlingen.

Vidare mot en Csárda för lunch. Vi bjuds på en välkomstdryck Barackpálinka, det berömda aprikosbrännvinet och pogacsa, saltad bulle. Csárda var ett värdshus på pusztan, där herdar och czikós, ungerska cowboys, kunde stanna för att äta, dricka, dansa och övernatta. Vi känner tydligt den gamla pusztaromantiken i atmosfären och bjuds på traditionell mat och underhållning av zigenarkapell. Vi får också vara med om en härlig ryttarshow med vackra rashästar ridna av skickliga ungerska ryttare.

Szentendre (ca60 km)

Szentendre har bibehållit sin 1700-talsprägel med kullersten och smala gränder. Vi besöker det fantastiska keramikmuseet där Margit Kovacs verk finns att beskåda. Detta är en charmig småstad nära Budapest och här kommer vi både hus och folk nära, när vi promenerar runt på egen hand.